ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

Αυτοεκτίμηση είναι η ικανότητά μας να αξιολογούμε τον εαυτό μας. Παραδόξως, η αξία που δίνετε στον εαυτό σας αντικατοπτρίζει το πόσο οι άλλοι εκτιμούν και ακούν τι έχετε να μοιραστείτε μαζι τους.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι η γνώμη σας δεν είναι σημαντική. Μπορεί να παίρνετε ως δεδομένο ότι δεν μπορείτε να εκφράσετε την απογοήτευση και το θυμό που συσσωρεύονται μέσα σας. Η συμπεριφορά σας  μπορεί να είναι παθητική ή επιθετική απέναντι στους σημαντικούς άλλους της ζωής σας εξαιτίας των συναισθημάτων και σκέψεων που κρατάτε μέσα σας και θα θέλατε να αλλάξει, αλλά δεν ξέρετε τον τρόπο. Για αυτόν το λόγο υπάρχει μια πλειάδα γνωσιακών και συμπεριφορικών αναδομήσεων που θα σας πάει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας και που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας μικρόκοσμος που αντιπροσωπεύει το πώς συμπεριφέρεστε και σκέφτεστε στην πραγματική ζωή.

Αυτό σημαίνει πως η ψυχοθεραπεία και ο τρόπος που δουλεύω δεν θα σας κρατήσει για πολύ καιρό σε αυτή τη διαδικασία αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είστε έτοιμος να πετάξετε τις  “πατερίτσες” σας και να ζήσετε όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά στη ζωή σας.

Εάν αισθάνεστε ότι τώρα είναι η ώρα να εξετάσουμε πώς μπορεί να θέλετε να αλλάξετε αυτή την κατάσταση, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε με το να συνηθίσετε στην ιδέα ότι είστε μοναδικός και ιδιαίτερος και δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόσωπο σαν εσάς. Το πρώτο, το πιο δύσκολο, και όμως το πιο σημαντικό βήμα που χρειάζεται είναι να παίξουμε με την ιδέα της αγάπης και την αποδοχής του εαυτού σας. Αν στραφεί η προσοχή σας από την αρνητική στη θετική πτυχή της καθημερινής επικοινωνίας σας με τους γύρω σας, μπορείτε να εκπλαγείτε με τα πράγματα που έχετε επιλέξει να μην παρατηρήσετε μέχρι τώρα.

Η συμπεριφορά σας θα αλλάξει από παθητική σε διεκδικητική. Έτσι θα αποκτήσετε αυτοεκτίμηση και συνεπώς αυτοπεποίθηση και θα καταφέρετε να εκφράζετε αυτό που σκέφτεστε και θέλετε με μεγαλύτερη ευκολία απαλλαγμένος από το βάρος των συναισθημάτων και σκέψεων μέσα σας.