ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την ψυχοθεραπεία. Πηγαίνουν μόνο οι "προβληματικοί" ή οι "τρελοί", είναι πολύ χρονοβόρα, έχει μεγάλο κόστος, εάν πηγαίνεις σε ψυχολόγο πρέπει να παίρνεις και φάρμακα, δεν γίνεται να βρεις ψυχολόγο που να σου ταιρίαζει, δεν μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος που δεν σε ξέρει, μπόρω να λύσω και μόνος μου τα προβλήματα μου, η ψυχοθεραπεία είναι πολυτέλεια. Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που καθημερινά απασχολούν πολλούς από εσάς που σκέφτεστε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία και είστε διστακτικοί

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Χρειάζομαι ψυχολόγο;

Η ερώτηση "πότε χρειάζεται να επισκεφθώ ψυχολόγο" μου υποβάλλεται συχνά στην καθημερινότητα μου. Η απάντηση είναι: όταν δε νιώθω καλά,  όταν έχω προσπαθήσει να διαχειριστώ αυτό που με απασχολεί με διάφορους τρόπους έχοντας το συζητήσει με φίλους και συγγενείς, οταν νοιώθω ότι δεν με καταλαβαίνει κάνενάς ή όταν νοιώθω οτι δεν μπορώ να το μοιραστώ με κανέναν απο τον περίγυρό μου. Στη σελίδα μου θα βρείτε αναρτημένα ερωτηματολόγια όπου μπορείτε να συμπληρώσετε online για να έχετε μια εικόνα της διάθεσής σας, του άγχους σας ή του θυμου σας. Η αλήθεια είναι ότι τα επιστημονικά σταθμισμένα ερωτηματολόγια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της αξιολόγησης του εκάστοτε θεραπευόμενου χωρίς βέβαια να αποτελεί το μοναδικό εργαλείο συλλογής πληροφοριών για τη διάγνωση του. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα των ψυχολογικών τεστ.

Πως διασφαλίζεται το απόρρητο κατά την ψυχοθεραπευτική σχέση;

Η διασφάλιση του απορρήτου είναι καθοριστική στη συνεργασία ενός ατόμου με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Στη συνεργασία σας με τον ειδικό θα υπάρξει πλήρης εχεμύθεια και καμία πληροφορία δε θα διαρρεύσει προς τρίτους χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Είναι ανεπίτρεπτη και απίθανη η διαρροή πληροφοριών μιας και οι θεραπευτές δεσμεύονται από τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας για την απόλυτη και σίγουρη διασφάλιση του απορρήτου.

Πότε είναι η καταλληλη περίοδος να επισκεφτώ ένα ψυχολογο;

Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί κανόνες ως προς την προσέλευση κάποιου στον ειδικό. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι το εξής: οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα σημείο της ζωής τους που μόνοι τους δεν μπορούν να προχωρήσουν. Αισθάνονται ότι «έχουν πιάσει πάτο», ότι όλα είναι μάταια, οτι είναι μόνοι τους χωρίς κανενα κοινωνικό δίκτυο γύρω τους και πολλά άλλα επώδυνα και έντονα συναισθήματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους.

Ο ψυχολόγος θα αποφασίσει για εμένα;

Σε καμία περίπτωση ο ψυχολόγος δεν αποφασίζει για τον θεραπευόμενο. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι να προβληματίσει τον ίδιο τον θεραπευόμενο και να τον ενεργοποιήσει έτσι ώστε να αποφασίσει αυτό που έκείνος θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του. Έτσι το άτομο μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μαθαίνει τον τρόπο να βρίσκει λύσεις στα εκάστοτε προβλήματα που θα προκύπτουν στη ζωή του και να τα αντιμετωπίζει χωρίς την βοήθεια του ψυχολόγου.

Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία και σκέφτομαι τι θα πουν οι γνωστοί μου

Σε καμία περίπτωση ο ψυχολόγος δεν αποφασίζει για τον θεραπευόμενο. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι να προβληματίσει τον ίδιο τον θεραπευόμενο και να τον ενεργοποιήσει έτσι ώστε να αποφασίσει αυτό που έκείνος θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του. Έτσι το άτομο μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μαθαίνει τον τρόπο να βρίσκει λύσεις στα εκάστοτε προβλήματα που θα προκύπτουν στη ζωή του και να τα αντιμετωπίζει χωρίς την βοήθεια του ψυχολόγου.

Η διαφορά ανάμεσα σε ψυχολόγο και ψυχίατρο;

Πολλοί από εμάς συγχέουμε καθημερινά τις έννοιες «ψυχολόγος» και «ψυχίατρος» και είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς παρέχουν οι δύο αυτές ειδικότητες. α) Όσον αφορά στους ψυχίατρους, έχουν σπουδάσει ιατρική και έχουν εκτελέσει την γνωστή ειδικότητα του ψυχιάτρου σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας για το χρονικό διάστημα που ορίζει το νοσοκομείο. Στις μέρες μας αποτελούν δύο ξεχωριστές ειδικότητες. Πολλοί ψυχίατροι μπορεί να μετεκπαιδευτούν ή και να ειδικευτούν, π.χ. στην παιδοψυχιατρική, και άλλοι μπορεί να ειδικευτούν σε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας, π.χ. η γνωστική συμπεριφορικη ψυχοθεραπεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι οι μόνοι που έχουν τη νόμιμη άδεια της διάγνωσης του ψυχικού νοσήματος και της συνταγογράφησης των φαρμάκων για τις ψυχικές νόσους. β) Από την άλλη, οι ψυχολόγοι σπούδασαν ψυχολογία και μετεκπαιδεύτηκαν σε κάποια ειδικότητα, όπως η συμβουλευτική ψυχολογία. Εκπαιδεύτηκαν και σε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας. Έχουν νόμιμη άδεια άσκησης επαγγέλματος από το κράτος αλλά δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα. Η δουλειά τους περιορίζεται στις μορφές του διαλόγου, διότι κυρίως μέσα από την κατάλληλη επικοινωνία επιτυγχάνεται η βελτίωση και η ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Επίσης, αρκετοί χρησιμοποιούν και διάφορα ψυχολογικά - αξιολογικά τεστ προκειμένου να παρέχουν στον ασθενή μία πιο πλήρη εικόνα για τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους π.χ. τεστ αγχους ή κατάθλιψης.

Γιατί πρέπει να επισκεφθώ έναν ψυχολόγο; Σε τι θα με βοηθήσει;

Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το πρόβλημά σου και να βρεις ευκολότερα τον τρόπο να το λύσεις από ότι θα έκανες μόνος/η σου. Θα φωτίσει επίσης τα σημεία εκείνα που είναι σκοτεινά και που σε δυσκολεύουν στις καθημερινές επαφές σου με τους άλλους ανθρώπους, και θα σε κάνει πιο λειτουργικό στην καθημερινότητα σου. Θα αναπλαισιωσεί το «πλαίσιο» του προβλήματος που σε απασχολεί ώστε να το δέις και από άλλη οπτική/οπτικές γωνία/γωνίες.

Μετά από πόσο καιρό θα δω αλλαγή;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πού προσωπική διαδικάσια. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και χρειάζεται το χρόνο του για να καταλάβει τί τον απασχολέι, να το αναγνωρίσει  και να καταλαβει πως θα το διαχειριστεί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, παρά μόνο η αίσθηση του ατόμου ότι αισθάνεται καλύτερα και καταφέρνει να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητα του. Σε όλα τα πάραπανω φυσικά χρείαζεται και η σύμφωνη γνώμη του ψυχολόγου.

Θέλω να ξεκινήσω συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία, τι πρέπει να κάνω και πόσο καιρό θα διαρκέσει;

Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να το κάνετε μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα κανονίσουμε μια πρώτη συνάντηση στο γραφείο μου για να μιλήσουμε για τους λόγους για τους οποίους θέλετε βοήθεια αυτή τη στιγμή. Αυτή η πρώτη συνεδρία, όπως και κάθε μεταγενέστερη, θα διαρκέσει 50 λεπτά. Επίσης, θα συζητήσουμε τις προσωπικές σας προσδοκίες από τη θεραπεία. Σε αυτή την αρχική συνάντηση θα δοθεί χρόνος για να συζητήσουμε οποιεσδήποτε ανησυχίες μπορεί να έχετε. Αν συμφωνήσουμε να συνεχίσετε, τότε θα συζητήσουμε για τα οικονομικά, και θα επιλέξετε μια μέρα και ώρα μέσα στην εβδομάδα που να σας εξυπηρετεί.