Συχνές ερωτήσεις

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την ψυχοθεραπεία. Τι ερωτήσεις κάνει ένας ψυχολόγος, πηγαίνουν μόνο οι "προβληματικοί" ή οι "τρελοί", είναι πολύ χρονοβόρα, έχει μεγάλο κόστος, εάν πηγαίνεις σε ψυχολόγο πρέπει να παίρνεις και φάρμακα, δεν γίνεται να βρεις ψυχολόγο που να σου ταιριάζει, δεν μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος που δεν σε ξέρει, μπορώ να λύσω και μόνος μου τα προβλήματα μου, η ψυχοθεραπεία είναι πολυτέλεια κ.α. Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που καθημερινά απασχολούν πολλούς από εσάς που σκέφτεστε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία και είστε διστακτικοί.

Χρειάζομαι ψυχολόγο

Τι ερωτήσεις κάνει ένας ψυχολόγος ;

Πολλοί  άνθρωποι που σκέφτονται να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία αναρωτιούνται: τι ερωτήσεις κάνει ένας ψυχολόγος;  Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι εξατομικευμένη  ( προσαρμόζεται δηλαδή στις ανάγκες του καθενός ).  Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες ερωτήσεις  που απευθύνει ένας ψυχολόγος στο θεραπευόμενο, παρόλαυτα είναι πιθανό στις πρώτες  συνεδρίες να ερωτηθείτε ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης σας και για ποιο λόγο αποφασίσατε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία την δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο ψυχολόγος θα λάβει το πλήρες ιστορικό σας μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου και στη συνέχεια η ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα εξελιχθεί από τα παραπάνω λεγόμενά σας, καθώς και από την προσέγγιση του εκάστοτε ψυχολόγου - ψυχοθεραπευτή.

Χρειάζομαι ψυχολόγο;

Η ερώτηση "πότε χρειάζεται να επισκεφθώ ψυχολόγο" μου υποβάλλεται συχνά στην καθημερινότητα μου. Η απάντηση είναι: όταν δε νιώθω καλά,  όταν έχω προσπαθήσει να διαχειριστώ αυτό που με απασχολεί με διάφορους τρόπους, έχοντας το συζητήσει με φίλους και συγγενείς, όταν νοιώθω ότι δεν με καταλαβαίνει κανένας ή όταν νοιώθω ότι δεν μπορώ να το μοιραστώ με κανέναν από τον περίγυρό μου. Στη σελίδα μου θα βρείτε αναρτημένα ερωτηματολόγια  (ψυχολογικά τεστ), όπου μπορείτε να συμπληρώσετε online για να έχετε μια εικόνα της διάθεσής σας, του άγχους σας ή του θυμού σας. Η αλήθεια είναι ότι τα επιστημονικά σταθμισμένα ερωτηματολόγια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της αξιολόγησης του εκάστοτε θεραπευόμενου χωρίς βέβαια να αποτελεί το μοναδικό εργαλείο συλλογής πληροφοριών για τη διάγνωση του.

Πως διασφαλίζεται το απόρρητο κατά την ψυχοθεραπευτική σχέση;

Η διασφάλιση του απορρήτου είναι καθοριστική στη συνεργασία ενός ατόμου με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Στη συνεργασία σας με τον ειδικό θα υπάρξει πλήρης εχεμύθεια και καμία πληροφορία δε θα διαρρεύσει προς τρίτους χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Είναι ανεπίτρεπτη και απίθανη η διαρροή πληροφοριών μιας και οι θεραπευτές δεσμεύονται από τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας για την απόλυτη και σίγουρη διασφάλιση του απορρήτου.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να επισκεφτώ ένα ψυχολόγο;

Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί κανόνες ως προς την προσέλευση κάποιου στον ειδικό. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι το εξής: οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα σημείο της ζωής τους που μόνοι τους δεν μπορούν να προχωρήσουν. Αισθάνονται ότι «έχουν πιάσει πάτο», ότι όλα είναι μάταια, ότι είναι μόνοι τους χωρίς κανένα κοινωνικό δίκτυο γύρω τους και πολλά άλλα επώδυνα και έντονα συναισθήματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους.

Ο ψυχολόγος θα αποφασίσει για εμένα;

Σε καμία περίπτωση ο ψυχολόγος δεν αποφασίζει για τον θεραπευόμενο. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι να προβληματίσει τον ίδιο τον θεραπευόμενο και να τον ενεργοποιήσει έτσι ώστε να αποφασίσει αυτό που έκείνος θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του. Έτσι το άτομο μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μαθαίνει τον τρόπο να βρίσκει λύσεις στα εκάστοτε προβλήματα που θα προκύπτουν στη ζωή του και να τα αντιμετωπίζει χωρίς την βοήθεια του ψυχολόγου.

Η διαφορά ανάμεσα σε ψυχολόγο και ψυχίατρο;

Πολλοί από εμάς συγχέουμε καθημερινά τις έννοιες «ψυχολόγος» και «ψυχίατρος» και είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς παρέχουν οι δύο αυτές ειδικότητες. α) Όσον αφορά στους ψυχιάτρους, έχουν σπουδάσει ιατρική και έχουν εκτελέσει την γνωστή ειδικότητα του ψυχιάτρου σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας για το χρονικό διάστημα που ορίζει το νοσοκομείο. Στις μέρες μας αποτελούν δύο ξεχωριστές ειδικότητες. Πολλοί ψυχίατροι μπορεί να μετεκπαιδευτούν ή και να ειδικευτούν, π.χ. στην παιδοψυχιατρική, και άλλοι μπορεί να ειδικευτούν σε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας, π.χ. η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι οι μόνοι που έχουν τη νόμιμη άδεια της διάγνωσης του ψυχικού νοσήματος και της συνταγογράφησης των φαρμάκων για τις ψυχικές νόσους. β) Από την άλλη, οι ψυχολόγοι σπούδασαν ψυχολογία και μετεκπαιδεύτηκαν σε κάποια ειδικότητα, όπως η συμβουλευτική ψυχολογία. Εκπαιδεύτηκαν και σε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας. Έχουν νόμιμη άδεια άσκησης επαγγέλματος από το κράτος αλλά δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα. Η δουλειά τους περιορίζεται στις μορφές του διαλόγου, διότι κυρίως μέσα από την κατάλληλη επικοινωνία επιτυγχάνεται η βελτίωση και η ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Επίσης, αρκετοί χρησιμοποιούν και διάφορα ψυχολογικά - αξιολογικά τεστ προκειμένου να παρέχουν στον ασθενή μία πιο πλήρη εικόνα για τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους π.χ. τεστ άγχους ή κατάθλιψης.

Γιατί πρέπει να επισκεφθώ έναν ψυχολόγο; Σε τι θα με βοηθήσει;

Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το πρόβλημά σου και να βρεις ευκολότερα τον τρόπο να το λύσεις από ότι θα έκανες μόνος/η σου. Θα φωτίσει επίσης τα σημεία εκείνα που είναι σκοτεινά και που σε δυσκολεύουν στις καθημερινές επαφές σου με τους άλλους ανθρώπους, και θα σε κάνει πιο λειτουργικό στην καθημερινότητα σου. Θα αναπλαισιωσεί το «πλαίσιο» του προβλήματος που σε απασχολεί ώστε να το "δεις' και από άλλη οπτική. Επίσης στόχος του ψυχολόγου είναι να σε κάνει να αναγνωρίσεις τα μοτίβα εκείνα που σε κάνουν δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά σου και να τα αντικαταστήσεις με άλλα λειτουργικά.

Μετά από πόσο καιρό θα δω αλλαγή;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και χρειάζεται το χρόνο του για να καταλάβει τι τον απασχολεί, να το αναγνωρίσει  και να καταλάβει πως θα το διαχειριστεί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, παρά μόνο η αίσθηση του ατόμου ότι αισθάνεται καλύτερα και καταφέρνει να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητα του. Σε όλα τα παραπάνω φυσικά χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του ψυχολόγου.

Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία και σκέφτομαι τι θα πουν οι γνωστοί μου

Εσύ και μόνο εσύ γνωρίζεις τι είναι καλύτερο για εσένα. Καλό θα είναι να μάθεις να σε ακούς και να μη σε αφορά τι λέει ο περίγυρός σου όπως και να μάθεις να μη δίνεις σημασία στη γνώμη του κόσμου. Είναι μια αρχή για να γίνει λίγο καλύτερη η ζωή σου.

Θέλω να ξεκινήσω συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία, τι πρέπει να κάνω και πόσο καιρό θα διαρκέσει;

Όταν αποφασίσετε ότι θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να το κάνετε μέσω τηλεφώνου Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 20:00, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας που υπάρχει στην ιστοσελίδα μου.