Οι νέοι κανόνες των σχέσεων

Oι νέοι κανόνες των σχέσεων

Η ευγένεια μετράει. Το ίδιο και η ικανότητα του να ακούτε. Και μην υποτιμάτε τη δύναμη της διασκέδασης.

Τα ανθρώπινα όντα ποθούν την οικειότητα, πρέπει να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, και λειτουργούν καλύτερα όταν είναι σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν πολλά προβλήματα στη διατήρηση των σχέσεων και κατ’ επέκταση των ερωτικών.

Από πολλές πηγές και πολλούς εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια των ετών, έχω επιλέξει μερικούς βασικούς κανόνες των σχέσεων. Αυτός δεν είναι με κανένα τρόπο ένας πλήρης κατάλογος, αλλά είναι ένας απαραίτητος κατάλογος.

• Επιλέξτε έναν σύντροφο με σύνεση. Ελκόμαστε από τους ανθρώπους για διαφορετικούς λόγους. Μας θυμίζουν κάποιον από το παρελθόν μας, από τον τρόπο που μεγαλώσαμε ή ακόμα και από τα πρότυπα που διαμορφώνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αξιολογήστε έναν πιθανό σύντροφο, όπως θα κάνατε με ένα φίλο: Κοιτάξτε τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, τις αξίες, τη γενναιοδωρία του πνεύματος, τη σχέση ανάμεσα στα λόγια και τις δράσεις, τις σχέσεις του με τους άλλους τους.
• Να γνωρίζετε τις πεποιθήσεις του συντρόφου σας για τη σχέση σας. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες ιδέες σχετικά με τις σχέσεις.
• Μην συγχέετε το σεξ με την αγάπη. Ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, η έλξη και η ευχαρίστηση στο σεξ είναι διαφορετικά από την αγάπη.
• Γνωρίστε τις ανάγκες σας και μιλήστε ξεκάθαρα για αυτές. Μια σχέση δεν είναι ένα παιχνίδι εικασίας. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να δηλώσουν τις ανάγκες τους και, ως εκ τούτου, κρύβονται. Το αποτέλεσμα είναι η απογοήτευση γιατί δεν παίρνουν αυτό που θέλουν και θυμώνουν στον/στην σύντροφο τους γιατί δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις (μη ειπωμένες) ανάγκες τους. Η εγγύτητα/δέσμευση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειλικρίνεια. Ο/Η σύντροφός σας δεν διαθέτει πρόγραμμα ανάγνωσης μυαλού.
• Σεβασμός. Ο σεβασμός μέσα και έξω από τη σχέση, ενεργεί με τρόπους έτσι ώστε ο σύντροφός σας να διατηρεί πάντα σεβασμό προς εσάς. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι απαραίτητος για μια καλή και δίκαιη σχέση.
• Να βλέπετε τους εαυτούς σας ως μια ομάδα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είστε δύο μοναδικά άτομα φέρνοντας διαφορετικές προοπτικές και τα πλεονεκτήματα στη σχέση. Αυτή είναι η αξία μιας ομάδας, οι διαφορές σας.
• Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τις διαφορές σας, είναι το κλειδί για την επιτυχία σε μια σχέση. Οι διαφωνίες δεν βυθίζουν σχέσεις. Ο επιθετικός τρόπος το κάνει. Μάθετε πώς να χειρίζεστε τα αρνητικά συναισθήματα που είναι τα αναπόφευκτα υποπροϊόντα των διαφορών μεταξύ δύο ανθρώπων. Η αποφυγή ΔΕΝ είναι διαχείριση.
• Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι που κάνει ο σύντροφός σας, ρωτήστε τον λόγο για τον οποίο το κάνει. Συζητήστε, εξερευνήστε μην υποθέτετε ή κατηγορείτε.
• Επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Μην αφήνετε να σιγοβράζει η δυσαρέσκεια. Συνήθως αυτό που πάει στραβά στις σχέσεις είναι η άρνηση των συντρόφων να πουν ανοικτά αυτά που αισθάνονται και έτσι ενισχύονται οι άμυνες του ενός εναντίον του άλλου και τα πράγματα οδηγούνται σε ρήξη.
• Μάθετε να διαπραγματεύεστε. Οι σύγχρονες σχέσεις δεν βασίζονται πια σε ρόλους που θέτει η κουλτούρα ή ο πολιτισμός. Τα ζευγάρια φτιάχνουν τους δικούς τους, έτσι ώστε σχεδόν κάθε πράξη να προϋποθέτει διαπραγμάτευση. Λειτουργεί καλύτερα όταν επικρατεί η καλή θέληση και θετική στάση. Επειδή οι ανάγκες των ανθρώπων είναι ρευστές και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, όπως και οι απαιτήσεις της ζωής, οι καλές σχέσεις επαναδιαπραγματεύονται όλη την ώρα.
• Ακούστε, ακούστε αληθινά, τις ανησυχίες και τα παράπονα του συντρόφου σας χωρίς κρίση. Μόνο που κάποιος ακούει είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων. Πλέον ανοίγει η πόρτα στην εμπιστοσύνη. Και το να προσπαθείτε να μπαίνετε στη θέση του άλλου είναι σημαντικό. Κοιτάξτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του συντρόφου σας καθώς και τη δική σας.
• Μην τα παίρνετε όλα προσωπικά. Μερικές φορές μια κακή μέρα είναι απλά μια κακή ημέρα.
• Εργαστείτε σκληρά στη διατήρηση της εγγύτητας. Η εγγύτητα δεν δημιουργείται από μόνη της. Εν τη απουσία της, οι άνθρωποι τείνουν να μετακινούνται και είναι ευάλωτοι σε παράλληλες σχέσεις. Μια καλή σχέση δεν είναι ο τελικός στόχος, είναι μια δια βίου διαδικασία που διατηρείται με συστηματική προσοχή.
• Το σεξ είναι εύκολο, η οικειότητα δύσκολη. Απαιτεί ειλικρίνεια, αυτο-αποκάλυψη, εκμυστηρεύσεις στις ανησυχίες, στους φόβους, στις λύπες, καθώς και στις ελπίδες και στα όνειρά.
• Ποτέ μην πάτε για ύπνο θυμωμένοι. Δοκιμάστε λίγη τρυφερότητα.
• Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα λάθος. Προσπάθειες επισκευής είναι ζωτικής σημασίας και το καλύτερο προγνωστικό της συζυγικής ευτυχίας. Μπορεί να είναι αδέξια ή αστεία, ακόμα και σαρκαστική, αλλά η προθυμία να «επισκευαστεί» η σχέση μετά από κάποια διένεξη είναι κεντρικής σημασίας για κάθε μακροχρόνια σχέση.
• Κάθε σοβαρό πρόβλημα δεν βρίσκει την λύση σε μαραθώνιες κουβέντες. Μερικές φορές, απλά να κάνουμε κάτι μαζί, μια κοινή δραστηριότητα για παράδειγμα, ηρεμεί και επανασυνδέει τους συντρόφους.
• Κάποιου βαθμού εξάρτηση είναι καλή, αλλά η πλήρης εξάρτηση στον σύντροφο είναι μια πρόσκληση σε δυσαρέσκεια, στην επιβάρυνση και τη δυστυχία και για τους δύο συντρόφους. Όλοι εξαρτόμαστε σε ένα βαθμό από τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας, τους συζύγους. Αυτό ισχύει για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.
• Διατηρήστε τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με περισσότερους ρόλους νιώθουν πιο «γεμάτοι», έτσι έχουν περισσότερες πηγές αυτοεκτίμησης. Η εργασία για παράδειγμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση σας.
• Συνεργασία, συνεργασία, συνεργασία. Μοιραστείτε τις ευθύνες. Οι σχέσεις λειτουργούν μόνο όταν είναι αμφίδρομες, με πολλά πάρε-δώσε.
• Διατηρήστε την ενέργειά σας. Μείνετε υγιείς.
• Αναγνωρίστε ότι όλες οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα τους και δεν είναι σε συνεχή άνοδο.
• Μην τρέξετε μακριά από μια κακή σχέση, θα επαναλάβετε το ίδιο μοτίβο στην αμέσως επόμενη. Χρησιμοποιήστε το ως έναν καθρέφτη για να δείτε τον εαυτό σας, για να καταλάβετε τι δημιουργεί το πρόβλημα στη σχέση. Αλλάξτε τον εαυτό σας πριν αλλάξετε το σύντροφό σας.
• Να θυμάστε ότι η αγάπη δεν είναι ένα περιορισμένο αγαθό που είστε μέσα ή έξω από αυτό. Είναι ένα συναίσθημα που υποχωρεί και ρέει ανάλογα με το πώς αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο. Αν υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση με νέους τρόπους, τα συναισθήματα μπορούν να έρθουν πίσω, συχνά ισχυρότερα από ό, τι πριν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στα social media: