Ψυχολογικές συνέπειες της καραντίνας σε παιδιά και εφήβους

Ψυχολογικές συνέπειες καραντίνας

Οι ψυχολογικές συνέπειες της καραντίνας σε παιδιά και εφήβους είναι πλέον προφανείς. Τα ποσοστά παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης τον τελευταίο καιρό, έχουν αυξηθεί εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουμε.

Εάν αναγνωρίσετε κάποια από  τα παρακάτω σημάδια στο παιδί σας, καλό θα είναι να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Τα σημάδια του στρες δεν είναι τα ίδια για κάθε παιδί ή έφηβο, αλλά υπάρχουν μερικά κοινά συμπτώματα.

  • Άρνηση να βγουν έξω.
  • Απομόνωση στο δωμάτιό τους.
  • Αίσθηση βαρεμάρας και συναίσθημα λύπης.
  • Αίσθηση αδιαφορίας ή απελπισίας, σημάδια ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον για διασκέδαση ή κοινωνική αλληλεπίδραση.
  • Αλλαγές στη διάθεση που δεν είναι συνηθισμένες για το παιδί σας, όπως συνεχιζόμενη ευερεθιστότητα, αίσθημα απελπισίας ή οργής και συχνές συγκρούσεις με φίλους και συγγενείς.
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως η αποχώρηση από τις προσωπικές σχέσεις (φίλοι, οικογενειακό περιβάλλον).
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβαναν. Για παράδειγμα, το παιδί σας αγαπάει τη μουσική και σταμάτησε ξαφνικά να θέλει να εξασκήσει την κιθάρα;
  • Αλλαγές στον ύπνο (Διακεκομμένος ύπνος, Ξύπνημα με κλάματα μέσα στη νύχτα, σε μερικές περιπτώσεις νυχτερινή ενούρηση).
  • Αλλαγές στο βάρος ή τις διατροφικές συνήθειες (Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη).
  • Προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη ή τη συγκέντρωση.
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για σχολική εργασία και μείωση της ακαδημαϊκής προσπάθειας.

Σε προ εφηβεία και εφηβεία προστίθενται τα παρακάτω:

  • Αλλαγές στην εμφάνιση, όπως η έλλειψη βασικής προσωπικής υγιεινής.
  • Αυτοτραυματισμοί ή και αυτοκτονικές σκέψεις.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές ώστε να μειώσετε όσο το δυνατόν τις ψυχολογικές συνέπειες της καραντίνας

# 1. Βρείτε χρόνο για παιχνίδι

Βρείτε χρόνο για παιχνίδι

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αφιερώνετε συνειδητά χρόνο, για να παίζετε με τα με τα παιδιά σας. Πάρτε σοβαρά το χρόνο παιχνιδιού και δείξτε στα παιδιά σας ότι τον εκτιμάτε για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία.

#2. Βάλτε όρια στη χρήση οθόνης

Βάλτε όρια στη χρήση οθόνης

Ορίστε σαφείς οδηγίες για τη χρήση τεχνολογίας στο σπίτι. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τα παιδιά σας σχετικά με την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση ψηφιακών μέσων και τεχνολογίας. Αυτό μπορεί να απαιτήσει τη συμφωνία για τη θέσπιση ορισμένων ορίων στη χρήση οθονών στο σπίτι και την ενθάρρυνση των παιδιών να αλληλεπιδρούν ενεργά με φίλους, παίζοντας διαδραστικά παιχνίδια όταν χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές.

#3. Βγείτε έξω όποτε είναι δυνατόν

Βγείτε έξω όποτε είναι δυνατόν

Μια πρόσφατη ανασκόπηση σχεδόν 200 μελετών διαπίστωσε ότι ο «πράσινος χρόνος» - χρόνος σε πάρκα, καταφύγια και δάση - φάνηκε να σχετίζεται με ευνοϊκά ψυχολογικά αποτελέσματα, ενώ τα υψηλά επίπεδα χρόνου οθόνης, φαίνεται να σχετίζονται με δυσμενή ψυχολογικά αποτελέσματα.

Βρείτε λοιπόν διασκεδαστικές υπαίθριες εξερευνητικές δραστηριότητες για τα παιδιά σας και όπου είναι δυνατόν, φέρτε μαζί σας και άλλα παιδιά.

#4. Γίνετε εσείς πρότυπο πρότυπο για το παιδί σας

Γίνετε εσείς πρότυπο πρότυπο για το παιδί σας

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μεγαλώνουν υγιή και χαρούμενα είναι να είστε πρότυπο για αυτά. Περισσότερο παιχνίδι και αρκετός ποιοτικός χρόνος σε εξωτερικούς χώρους με παιδιά είναι καλός και για τη δική σας υγεία και ευτυχία.

Εάν έχετε παιδιά σε προ εφηβεία η εφηβεία ισχύουν όλα τα παραπάνω, απλά να έχετε στο νου σας ότι θα πρέπει να είστε πιο κοντά συζητώντας περισσότερο για τις ανησυχίες τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στα social media: