Θέλω να χωρίσω όσο πιο ομαλά γίνεται. Υγιές διαζύγιο.

Θέλω να χωρίσω όσο πιο ομαλά γίνεται

Υγιές διαζύγιο. Θέλω να χωρίσω όσο πιο ομαλά γίνεται.

Το τέλος ενός γάμου συνήθως εμπεριέχει μια πληθώρα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του θυμού, της θλίψης, του άγχους και του φόβου. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν όταν δεν τα περιμένετε. Μια τέτοια κατάσταση είναι φυσιολογική και με την πάροδο του χρόνου η ένταση αυτών των συναισθημάτων θα υποχωρήσει. Εν τω μεταξύ, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό τους μπορούν να διαχειριστούν με περισσότερη ευκολία τις καθημερινές δυσκολίες  ενός διαζυγίου.

Προσπαθήστε να μη σκεφτείτε το διαζύγιο ως μάχη. Αν θέλω να χωρίσω όσο πιο ομαλά γίνεται, η προσπάθεια να δουλέψω με τον σύντροφο μου για ένα υγιές διαζύγιο κρίνεται απαραίτητη καθώς τα προβλήματα που συνέβαλαν στο διαζύγιό μας είναι πιθανό να επανεμφανιστούν κατά τις διαπραγματεύσεις διαζυγίου.

Η έρευνα δείχνει ότι η διαμεσολάβηση ενός ειδικού μπορεί να είναι επωφελής για τη συναισθηματική ικανοποίηση, τις συζυγικές σχέσεις και τις ανάγκες των παιδιών. Το να καθίσετε και να μιλήσετε με τον σύντροφό σας μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε, αλλά η συνεργασία και η επικοινωνία κάνουν το διαζύγιο υγιέστερο για όλους τους εμπλεκόμενους. Επίσης η συζήτηση με τον ψυχολόγο σας μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε συντονισμένες αποφάσεις με ελάχιστες αντιπαραθέσεις.

Όταν τα παιδιά εμπλέκονται..
Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για τα παιδιά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται καλά μέσα σε δύο χρόνια μετά το διαζύγιο. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά περισσότερα προβλήματα όταν οι γονείς παραμένουν σε γάμους υψηλής σύγκρουσης ή σε γάμους όπου δεν υπάρχει καμία έκφραση συναισθήματος.

Κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου, οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά για να διευκολύνουν τη μετάβαση του παιδιού. Κάνετε το καλύτερό σας για να κρατήσετε οποιαδήποτε σύγκρουση μακριά από τα παιδιά. Η συνεχιζόμενη γονική σύγκρουση αυξάνει τον κίνδυνο των παιδιών για ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

Είναι απαραίτητο για τους διαζευγμένους γονείς να καταλήξουν σε ένα σχέδιο και να το παρουσιάσουν μαζί στα παιδιά τους. Πολύ βασικό είναι να κρατήστε ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας. Τα παιδιά επωφελούνται από την ειλικρινή συζήτηση για τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η οικογένειά τους.

Σε πολλές περιπτώσεις,η ξαφνική αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για τα παιδιά.

Δώστε τους μια ειδοποίηση λίγες εβδομάδες πριν (τουλάχιστον ένα μήνα) προτού τους μετακινήσετε σε μια νέα κατοικία ή προτού φύγει ο ένας γονέας από το σπίτι.

Ζητήστε βοήθεια από τον ψυχολόγοΤο διαζύγιο είναι μια δύσκολη στιγμή για όλη την οικογένεια. Οι διαζευγμένοι σύζυγοι και τα παιδιά τους μπορούν να επωφεληθούν από την ομιλία σε έναν ψυχολόγο για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Οι ψυχολόγοι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε προσεκτικά το τι πήγε στραβά στο γάμο σας, ώστε να αποφύγετε να επαναλάβετε τυχόν αρνητικά πρότυπα στην επόμενη σχέση σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στα social media: